We use cookies - they help us provide you with a better online experience.
By using our website you accept that we may store and access cookies on your device.

Részletesebben az Akadémiáról IV. - ILP használati utasítás

Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy hogyan lehet edzést nyerni az ifiknél, és elindítottunk egy programot, amely nagyon sikeres lett. Olyannyira sikeres, hogy időszerűvé vált összefoglalni az Ifiliga Projekttel (röviden ILP) kapcsolatos tudnivalókat!

A használati utasítás azoknak szól, akik tervezik a jelentkezést, már jelentkeztek vagy már benne vannak a rendszerben. Aki nem ismeri, hogy miről van szó, annak ajánlom az eredeti cikket: (15950), és persze mindenkinek, hogy jelentkezzen az ott lévő linken! Viszont a mostani leírás hosszú, és részletes, nem szokásos cikként érdemes kezelni, hanem érdemes megkeresni azokat a részeket, amelyek az aktuális tennivalókra vonatkoznak, és újra visszatérni a későbbiekre, tehát ez tényleg egy használati utasítás.

Használati utasítás

Jelentkezés

Hogyan jelentkezz?
Jelentkezni kizárólag az eredeti cikkben lévő linken keresztül elérhető adatlap kitöltésével lehet! Kérünk mindenkit, hogy fórumon, HT-mailben stb. ne próbálkozzon, mert praktikus okokból úgyis az adatlap kitöltésére fogjuk kérni. Ha valaki korábban már jelentkezett, de valamiért nem került be a rendszerbe, akkor az újrajelentkezést is az adatlap kitöltésével teheti meg. A megjegyzés rovatban mindenkinek lehetősége van az újrajelentkezés okát feltüntetni (vagyis ezt se HT-mailben tegyétek). Ha valaki visszamondaná a jelentkezést, akkor megint csak töltsön ki egy adatlapot, és a megjegyzésben jelezze, hogy visszalép a részvételtől!

Ha valaki korán jelentkezik (ami nagyon jó, minél korábban, annál jobb), és heteket, hónapokat kell várni a bajnoksága végéig, akkor emiatt nem kell újrajelentkeznie!

Akik pedig bekerülnek a rendszerbe és bajnokságot kapnak, azoknak többé nem kell újrajelentkezniük, onnantól mindig maradnak az adott bajnokságban.

Mikor jelentkezz?
Nagyon egyszerű: minél előbb jelentkezik valaki, annál jobb időpontban induló bajnokságot tudunk adni neki. A legjobb hetekkel korábban, akár az előző bajnokság indulásakor jelentkezni, de mindenképp legalább 8-10 nappal a futó bajnokság vége előtt! Aki később jelentkezik, annak gyakran többet kell várnia, pedig korábbi jelentkezés esetén esetleg lett volna számára ideális időben induló bajnokság.

A 8-10 nap például lehetőséget ad arra is, hogy ha egy időszakra nincs elég jelentkező, akkor toborozzunk számára társakat, ezt általában sikerül, ha van elég idő.

Értesítés

Mikor értesítünk?
Az adatlap kitöltése után a jelentkezők kapnak egy HT-mailt, amelyben jelezzük, hogy regisztráltuk a jelentkezését, és hogy majd az induláskor küldünk értesítést. Ennek az üdvözlésnek az adatlap kitöltése után 2-3 napon belül kell érkeznie (ha ennyi idő alatt nem jön meg, akkor vagy a jelentkezéssel vagy a szervezők családi életével lehet valami gond).

A futó bajnokság vége előtt legkésőbb 1 nappal jön az értesítés az induló ILP-s bajnokságról. Tehát a szervezés szempontjai miatt néha csak 1 nappal előbb, de ekkor még úgy sem lehet jelentkezni az új ligába, mert tart az előző bajnokság, tehát időben vagyunk, és ezáltal lehet a legjobb induló ligákat összeállítani. Azaz, ha 2-3 nappal a futó (még nem ILP-s) bajnokság vége előtt nem jött meg az értesítés az még nem jelent problémát, nem szükséges miatta aggódni, ha kivárunk az a tagok érdekében történik!

Admin

Ki lesz a bajnokság adminja?
Adminnak lenni egy ifibajnokságban kis plusz munkát jelent, így ha valaki vállalja, előre is köszönjük! A többiek pedig odafigyeléssel tudják segíteni az adminok munkáját.

Ha a négy besorolt tagból valaki támogató, akkor értelemszerűen őt választjuk. Ennek legfőbb oka az, hogy támogatóként lehetősége van az ifibajnokságot privátként indítani, így csak azok tudnak oda belépni, akik valóban be lettek sorolva a ligába. Nem áll fenn olyan veszély, hogy külső, a projektben nem résztvevő csapat lép be, elvéve a helyet a már regisztrált tag elől. (Ha több támogató is van a jelentkezők között, akkor igyekszünk azt választani, aki az aktívabb felhasználó, persze ezt néha nehéz megítélni, kérjük senki se vegye zokon, ha őt vagy éppen nem őt választjuk.)

Kevésbé szerencsés esetben nincs támogató a négy tag között. Ekkor lehetőleg azt választjuk, aki az aktivitása, vagy tapasztalata miatt úgy tűnik megfelelő erre a posztra, gyakran több jó jelölt közül választva. Erről az esetről (tehát, ha nincs támogató) később külön is szót ejtünk, mert mindenki részéről picit több odafigyelést igényel.

Indulás első alkalommal

Mikor értesítünk az indulásról?
Legalább az indulás előtt 1 nappal értesítőt küldünk az érintetteknek. Ha ez nem történne meg, jelezzétek nyugodtan, adminisztrációs problémák bármikor felmerülhetnek (akkor is, ha szerencsére eddig igen ritkán fordult elő)!

Mi az admin dolga?
a) Ha az admin támogató, akkor létrehoz egy ifibajnokságot privátként (az indítás időpontját, és a pontos beállításokat lásd később) és csak azt a 3 ificsapatot hívja meg, akikkel egy bajnokságba lett sorolva. Értesítést küld a privát ifiliga létrehozásáról az érintett jelentkezőknek.

b) Ha az admin nem támogató, akkor a külön nekik létrehozott fórum topikon keresztül egyeztet a tagokkal, és a megbeszélt időpontban létrehoz egy új 4 csapatos ifiligát. A fórumon megadja az ID-t.
Fontos, hogy a megbeszélt időpontban mind a 3 tag legyen jelentkezésre kész, mert gyorsan elkapkodhatják a szabad helyet. Azonban ilyenkor nem érdemes várni, ha valaki a megbeszélt időpontban nem érkezik meg, sajnos magát hozza hátrányos helyzetbe, a többieket lehetőleg ne érje miatta hátrány.

Mi a többiek dolga?
Nagyon fontos, hogy amint véget ért a korábbi bajnokság, azonnal ki kell lépni belőle!

a) Ha az admin támogató, akkor nincs más dolguk, mint elfogadni a meghívást privátként indított ifiliga esetén, időben. A meghívást az ificsapat kihívások fülén találja meg, és tudja elfogadni a meghívott csapat menedzsere. Az időben csatlakozás azt jelenti, hogy amilyen hamar csak lehetséges, érdemes elfogadni a meghívást, mert addig nem lehet csapatot állítani, amíg minden tag el nem fogadta a meghívást, és megvan a teljes mezőny! (Ezért érdemes az utolsó meccs előtt egy alapbeállítást megadni.)

b) Ha az admin nem támogató, akkor a tagoknak jelen kell lenni pontosan abban az időben, amikorra a megbeszéltek szerint kiírja az admin a ligát, és csatlakozni.

Egészen a kiírt kezdési időpontig van lehetősége a tagoknak csatlakozni, de ha valaki nem csatlakozik, akkor szóljatok, és megpróbálunk egy beugró tagot keresni, sajnos ez nem mindig sikerül, egy vagy két nap késést jelenthet.

Az első indulásra elmondható, hogy pár nap várakozás előfordulhat, hiszen ritka a pontosan egy napon végző négy menedzser.

Újraindulás

Mikor jelezz és mit?
Az ILP-be olyanokat várunk, akik folyamatosan edzést akarnak nyerni, sőt, ez az igazi értelme. Alapesetben tehát folytatni szeretnéd a ligát. Ebben az esetben a liga befejezése előtt nagyjából egy héttel jelezd a bajnokság fórumán, hogy szeretnél tag maradni. Az admin jelzése különösen fontos. Ha valaki nem jelentkezik és már csak 4-5 nap van hátra, akkor keressétek meg mailben! Ne hagyjátok, hogy emiatt csússzon a liga indulása, vagy kelljen teljesen újraszervezni.

Előfordulhat, hogy valaki távozni akar, vagy eltűnik. Ilyenkor az illető jelezze a bajnokság fórumában a többieknek, amint tudja, hogy elhagyja a ligát. (Sajnos, aki eltűnik az ezt nem fogja megtenni.)

Ilyenkor érdemes az ILP szervezőihez fordulni, mert általában tudunk új tagot ajánlani, gyakran időveszteség nélkül!

Fontos, hogy mindenki tegyen a liga újraindulásáért, mert mindenki edzést veszít, ha senki sem cselekszik! Ne csak az adminra várjatok!

Lépésről lépésre az újraindulás

Ez a legproblémásabb feladat, főleg elsőre lehet gond, pedig valójában nem bonyolult!

Fontos, (hogy a tagok kirúgása után) az ifibajnokságot minden esetben meg kell szüntetni, ha ezt nem teszitek meg, akkor nincs edzésnyerés! A rendszer magától második szezont indítana, de hiába állítotok át bármilyen kezdési időpontot, nem lesz edzésnyerés!

Tehát az admin dolga az utolsó meccs után minél előbb kirúgni minden tagot, majd megszüntetni a bajnokságot! Innentől a dolog ugyanúgy működik, mint az új liga indításakor. (Kiírja a ligát, meghívja a tagokat stb.)

Ismét emlékeztetnék mindenkit, hogy addig nem lehet csapatot állítani az első meccsre, amíg nincs tele a liga! Ezért érdemes az utolsó meccs előtt egy alapbeállítást megadni.

Időpontok és egyéb beállítások

Melyik nap indul a liga?

A liga kiírásakor az admin tapasztalni fogja, hogy másnapra nem tud bajnokságot kiírni, a következőre viszont igen, és már reggel 4-re is, függetlenül a kiírás órájától. Pl. ha február. 5-én ír ki egy ligát, akkor legkorábban 7-én reggel indulhat.

Minden szezon végén van egy hét szünet (hétfőtől vasárnapig) amelyeken nincs ifimeccs. Ez független az edzésnyersétől, minden ligát érint.

Mikor legyenek a meccsek?

Minden liga maga dönt arról, hogy mikor vannak a bajnoki meccsek, azonban van egy nagyon ajánlott megoldás: a lehető legkorábbi, azaz a reggel 4 órás időpont. Ennek a szervezők szerint nagy előnye van! Ha pl. szombaton ér véget a liga, akkor az adminnak be kell lépnie, ki kell rúgnia mindenkit, meg kell hívnia mindenkit egy új ligába, és a teljes szombat és vasárnap rendelkezésre áll a hétfő hajnali indulásig. Ha valami gond van, akkor a hétfői nap még rendelkezésre áll, és nincs veszteség. Ha ezzel szemben szombat este ér véget a bajnokság, akkor lehet, hogy vasárnap történnek az első lépések, és könnyebben lehet egy nap elvesztegetése az eredmény. Persze egy ideális tagokból álló ligában bármilyen időpont megfelel.

Mik legyenek a további beállítások?

Ahogy korábban írtuk, támogatók esetében privát ligát kell kiírni (nem támogatóknál jelenleg ez nem lehetséges).

Támogatók esetében erősen javasolt nemzetközi bajnokságot kiírni, mert a jelentkezők kis része nem magyarországi magyar (illetve így könnyebb beugrót szerezni az utolsó pillanatban, ha gond lenne egy taggal). Nem támogatók esetében a nemzetközi nem jó, mert azonnal belépne néhány szemfüles nepáli vagy elszánt albán a megbeszélt menedzserek helyett, így a nemzetit javasoljuk. Aregionális szinte soha nem jó döntés.

Mit kell (lehet) csinálni a bajnokság közben?

Fontos fórumot létrehozni az ifiligátoknak, mert itt érdemes megbeszélni az újraindulást. Ha a bajnokság közben is kommunikáltok, akkor sokkal nagyobb eséllyel kerülhetőek el az újraindulás körüli problémák. Közösséget hoz létre, melyben összebarátkozhatnak a tagok. Segítséget lehet kérni, adni.

Végül, mindenki szeretne eldicsekedni néha az ifiligája új tehetségével: hát ne habozzatok, itt bárki megteheti! Az ILP nem titkolt célja, hogy a válogatottak is jobb anyagból dolgozzanak, így az arra érdemeseket lehet jelezni az Akadémiás és ifi topikban is. (16079169.1)
---

Eredmények

2012. február 7-ei adatok alapján:
218-an töltötték ki eddig a jelentkezési lapot, 40 liga indult el, a legrégebbiek a 4. szezonnál tartanak, így összesen 88 ligainduláson vagyunk túl. Nem is gondoltuk volna, hogy ez milyen sok munkaóra lesz, de azt se, hogy milyen öröm lesz segíteni, és az elégedett tagok köszöneteit fogadni.

Köszönetnyilvánítás

Nagyon köszönjük az összes résztvevő és admin munkáját, az adminok neve álljon is itt:
Jana3, bevir, astra_, sz0sz0, Wolwerine11, Szleng, Blanzs, Raho9, aaadrian, szucsjani, Mcapa, yolika, patassy, ProKOB, MrCollins2123, Artagas, dbeci, balazzss, tothgabika, tokmind1, Zsolli, bulzaga, Attila_Billy, Botka, Alibi11, Levente75, maszatubi, Nemethz75, fogas88, vikics, csanad, volfartr, Mandlee, Juhy92, Zoli22

Várjuk a további jelentkezőket! Kérjük a résztvevők türelmét és pontos együttműködését!

A szervezők:
BigBenJr, Dimetrodon, YagerTM

2013-02-08 07:45:17, 1508 views

Link directly to this article (HT-ML, for the forum): [ArticleID=16689]

 
 
Server 081